niedziela, 11 listopada 2012

Spaghetti polska Carbonara

30-40 dkg makaronu - powinno być spaghetti ale dobre są świderki lub kokardki

3-4 ząbki czosnku (moze byc pół łyżeczki suszonego)
20-25 dkg wędzonego boczku pokrojonego w kawałeczki
3-4 łyżki oliwy
kilka pieczarek - ale tylko jak ktoś lubi

3-4 żółtka (jedno na osobę)
Mały kubek śmietany 18 %

tymianek - około 2-3 duże szczypty przetarte w palcacach - raczej więcej niż mniej
sól - szczypta
pieprz - 2-3 szczypty grubo zmielonego

ser żółty - do posypania
-------------------------------------
Nastawić makaron według przepisu.

W kubeczku połączyć śmietanę, żółtka, sól pieprz i tymianek. Po rozmieszaniu rozprowadzić mlekiem.

Makaron odcedzić i pozostawić na sicie - można nakryć pokrywką - żeby nie wystygł. Nie przelewać wodą.

W garnku po gotowaniu makaronu przesmażyć boczek z czosnkiem i po chwili dodać pieczarki. Gdy pieczarki zmiękną zmniejszyć moc palnika i wlać mieszanine jajek i smietany. Delikatnie podgrzewać, porzadnie mieszając 1-2 minuty aż bedzie czuć, że gotowy. Do tego makaron i zamieszać. 

Po 1-2 minutach podawać na talerze, posypać żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz