poniedziałek, 17 grudnia 2012

Orzeszki

Ciasto :
30 dkg mąki,
15 dkg masła z margaryną,
2 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
3-4 żółtka,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.

Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać żółtka z cukrem i wyrobić. Piec na złoty kolor.

Masa :
1/2 litra mleka,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
10 dkg mielonych orzechów,
1 kostka masła
4-5 łyżek cukru pudru, 3-4 łyżki spirytusu.

Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać orzechy, wystudzony budyń i spirytus.

Nakładać masę do orzechów tak, by lekko wystawała i łączyć w całe orzechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz