Ciasto :
30 dkg mąki,
15 dkg masła z margaryną,
2 łyżki cukru pudru,
1 cukier waniliowy,
3-4 żółtka,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Żółtka, cukier waniliowy i cukier puder dobrze roztrzepać. Mąkę, proszek do pieczenia i tłuszcz posiekać nożem, dodać żółtka z cukrem i wyrobić. Piec na złoty kolor.
Masa :
1/2 litra mleka,
1 cukier waniliowy,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
10 dkg mielonych orzechów,
1 kostka masła
4-5 łyżek cukru pudru, 3-4 łyżki spirytusu.
Z mleka, cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać orzechy, wystudzony budyń i spirytus.
Nakładać masę do orzechów tak, by lekko wystawała i łączyć w całe orzechy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz