Kluski na parze / pączki
- 20 g drożdży
- 600 g mąki
- szklanka mleka
- 3 łyżki masła
- 50 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
Przygotowanie
- 1. Przyrządzamy rozczyn tzn. w misce drożdże roztapiamy w ciepłym mleku. Dodajemy do nich 4 płaskie łyżki mąki, szczyptę soli oraz pół łyżeczki cukru. Miskę przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ( ok. 10 minut).
- 2. Do garnka wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy jajka i resztę cukru. Wyrabiamy ciasto, po chwili dodajemy roztopione masło i wyrabiamy dalej, tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Jeżeli ciasto okaże się zbyt rzadkie, dosypujemy jeszcze mąki. Garnek zasłaniamy ścierką i ponownie odkładamy w ciepłe miejsce i trzymamy tak długo, żeby jego wielkość podwoiła się.
- 3. Gdy ciasto będzie gotowe, posypujemy ręce mąką i formujemy kluski wielości małych pączków ( urosną jeszcze podczas parowania!) i wykładamy na stolnice, ponownie je przykrywając, ponieważ nadal będą rosnąć. Rada: w przypadku klejenia się ciasta do rąk, należy podczas jego formowania posypać systematycznie dłonie mąką.
- 4. Do dużego garnka nalać wodę, przykryć ścierką i przymocować ją za pomocą sznurka. Gdy woda się zagotuje, nakładać kluski na ścierkę i delikatnie przykryć pokrywką. Tak przyrządzone kluski parować przez 10 minut na niezbyt dużym ogniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz