niedziela, 23 grudnia 2018

Kolacze

Składniki

Na ciasto
0,6 kg mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru 
50 g stopionego masła
300 ml mleka
25g drożdży 
szczypta soli
4 wyparzone szklane butelki bez etykiet

Posypka
stopione masło (ok. 1 łyżka)
cukier kryształ
cynamon 

  • 1. Drożdże dodać do 50 ml letniego mleka, wsypać trochę cukru i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać rozczyn z drożdży do pozostałych suchych i mokrych składników a następnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut.
  • Lub nastawic w maszynie.
  • 2. Po wyrośnięciu rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na duży prostokątny placek. Nożem do pizzy ciąć ciasto na długie (ok. 30 cm) prostokąty o długości krótszego boku 1,5-2,5 cm.
  • 3. Butelki posmarować olejem a paski ciasta nawinąć na nie tak, aby krawędzie się stykały. Kilka razy butelkę przeturlać jak wałek po blacie by paski przylegały do siebie. Ciasto posmarować masłem i obtoczyć w cukrze.
  • 4. Kürtöskalács piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C sprawdzając po 10 minutach co minutę czy się nie przypala (długość pieczenia zależy od grubości nawiniętego ciasta). Gorące obtoczyć w cynamonie uważając by nie poparzyć się o gorące butelki.
Przepis pochodzi ze strony przyslijprzepis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz