środa, 4 marca 2020

Rurki z kremem

przepis ze strony www.mojewypieki.com

250 g mąki pszennej
125 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
125 g kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli

Ciasto półkruche szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników (można też zmiksować w malakserze). Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką - rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gotowe upieczone rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić na metalowej kratce, nadziać kremem.

Nadziewać kremem, bitą śmietaną lub czymkolwiek dobrym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz