Przepis pochodzi ze strony beszamel.pl
Składniki
150 g masła
200 ml śmietany kremówki
200 g cukru (jeśli krówki mają być bardziej kruche, dodajemy jeszcze 100-150 g cukru)
laska wanilii lub cukier waniliowy
masło do formy
Przygotowanie krok po kroku
Masło wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. mieszając, aż cukier się rozpuści. Garnek musi być dość duży, bo podczas gotowania masa będzie się burzyć i może wykipieć.
Dodajemy kremówkę i rozciętą laskę wanilii. Dalej podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gęsta masa.
Gdy kropla masy wylana na talerzyk będzie zastygać, to znaczy, że masa jest gotowa.
Wyjmujemy laskę wanilii, masę przekładamy z garnka do miski i ucieramy, aż nieco przestygnie.
Następnie wylewamy ją na wysmarowaną masłem blachę.
Gdy masa zastygnie, kroimy ją zanurzonym w zimnej wodzie nożem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz