środa, 15 lipca 2020

Krowki domowe

Przepis pochodzi ze strony beszamel.pl

Składniki

  • 150 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 g cukru (jeśli krówki mają być bardziej kruche, dodajemy jeszcze 100-150 g cukru)
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • masło do formy

Przygotowanie krok po kroku

  • Masło wkładamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy. mieszając, aż cukier się rozpuści. Garnek musi być dość duży, bo podczas gotowania masa będzie się burzyć i może wykipieć.
  • Dodajemy kremówkę i rozciętą laskę wanilii. Dalej podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gęsta masa.
  • Gdy kropla masy wylana na talerzyk będzie zastygać, to znaczy, że masa jest gotowa.
  • Wyjmujemy laskę wanilii, masę przekładamy z garnka do miski i ucieramy, aż nieco przestygnie.
  • Następnie wylewamy ją na wysmarowaną masłem blachę.
  • Gdy masa zastygnie, kroimy ją zanurzonym w zimnej wodzie nożem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz