piątek, 21 lutego 2014

Zupa cebulowa zapiekana

4 cebule duże
4-5 łyżek oleju

1 kostka rosołku drobiowego
500-600 ml wody
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
3-4 kulki pieprzu
kawałek sera żółtego do starcia na wierzch
4-6 grzanek z bułek

Cebule pokroić na pół i na płaskie listki. Przysmażyć na oleju na złoto-brązowy kolor pod przykrywką razem z zielem, pieprzem i liściem laurowym.

Rosołek rozpuścić we wrzącej wodzie i wszystko wlać do przesmażonej cebuli. Razem podgotować i zaciągnąć mąką aby zyskało gęstą konsystencje. Sprawdzić, czy smak jest wyrazisty. Wyjąć zioła.

Nałożyć do miseczek, na wierzch wrzucić grzankę i posypać startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku 20-30 minut w temperaturze 200 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz