sobota, 11 listopada 2017

Puszyste gofry

Przepis że strony smaker

Składniki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Mąkę, mleko, olej, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cukier puder oraz sól wkładamy do miksera i dokładnie łączymy składniki, tak aby powstała jednolita i gładka masa. Do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. 

    Porcje ciasta wylewamy chochelką na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy około 3 minut na lekko rumiany kolor. Gofry studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz