Lemon curd -cytrynowe nadzienie
- 2 jajka
- 2 cytryny
- 110g cukru
- 70g masła
- Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
- Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
- Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski). Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
- Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. (U mnie trwa to ok. 10- 15 min.)
- Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz