środa, 5 sierpnia 2020

Sernik zebra

Przepis ze strony aniagotuje

Składniki:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • kostka masła - 200 g
  • 5 średnich jajek
  • 170 g cukru - około 3/4 szklanki
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 1 budyń czekoladowy z cukrem
  • 3 łyżki kakao

Sernik zebra

Twaróg oraz jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Masło roztop w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej a następnie odłóż do przestudzenia.

Sernik zebra przepis

Do dużej miski wyłóż kilogram twarogu mielonego z wiaderka. Pamiętaj o tym, by użyć twarogu, któż został wcześniej wyjęty z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę.

Do miski wbij pięć jajek średniej wielkości. Dodaj roztopione i przestudzone masło oraz cukier i saszetkę budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem. Jeśli Twój twaróg był bardzo tłusty i zwarty, to możesz użyć pół kostki masła zamiast całej. 

Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj dokładnie. Możesz to zrobić łyżką, ręczną trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach. Konsystencja może być różna i zależy głównie od jakości i wilgotności twarogu. 

1/3  masy serowej odłóż do drugiej miski. Do mniejszej miski odłóż mniejszą porcję masy. Wsyp do niej proszek budyniowy czekoladowy oraz trzy łyżki kakao. Masę czekoladową bardzo dokładnie wymieszaj. W ten prosty i szybki sposób masz dwie miski z masą serową. Jedna śmietankowa, druga zaś czekoladowa

Przygotuj sobie formę do pieczenia. Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Możesz też śmiało użyć odrobinę większej tortownicy. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Boki formy koniecznie wyłóż paskami z papieru do pieczenia wyższymi niż ranty formy. Sernik zebra mocno wyrasta podczas pieczenia. Aby paski pergaminu przylegały do wewnętrznych rantów formy, wysmaruj je resztkami masła. 

Na środek formy zacznij wykładać masę serową: dwie łyżki masy serowej śmietankowej, dwie łyżki masy serowej czekoladowej. Jedna warstwa na druga i zawsze na  środek formy. Masy w żaden sposób nie można rozsmarowywać po formie. Każda kolejna warstwa naturalnie rozkłada się po powierzchni tortownicy. Gdy wyłożysz już obie masy, sernik zebra jest gotowy do pieczenia.

Sernik zebra umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Opcja pieczenia - góra/dół. Wybierz środkową półkę w piekarniku. Jeśli masa serowa nie byłą za gęsta, to nie ma potrzeby umieszczania na dnie piekarnika keksówki z wrzątkiem. Forma z niewielką ilością wrzątku sprawia, że w piekarniku panuje wilgoć i sernik nie pęka podczas pieczenia. 

Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia. Sernik od połowy pieczenia zacznie mocno wyrastać. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Sernik zebra piecz około 110 minut. Po upieczeniu nie otwieraj drzwi piekarnika jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie możesz uchylić drzwiczki. Po 10 minutach możesz już wyjąć sernik z pieca. 

Po przestudzeniu formę z sernikiem umieść na kilka godzin w lodówce lub innym chłodnym miejscu. 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz