piątek, 23 października 2020

Sernik jogurtowy

przepis ze strony przepisy joli  


Składniki:

  • 4 jogurty greckie (każdy po 400g)
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego 
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 1 szklanka oleju
  • 200 g herbatników

Dodatkowo:

  • Blacha o wymiarach 22/32 cm





Wykonanie:

Ubic piane z białek i szcypty soli. Dodać cukier i cukier waniliowy. Za chwile żółtka. Następnie dodać jogurty, wlać olej i wsypać budynie, wszystko wymieszać robotem na wolnych obrotach. 

Na dnie blachy o wymiarach 22/32 cm wyłożyć herbatniki. Na herbatniki wylać masę jogurtową. Piekarnik  180 stopni i wstawić do niego ciasto na około 1 godzinę.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku do wystygnięcia. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz