niedziela, 2 maja 2021

Kurczak Teriyaki z ryżem i warzywami

Przepis zaczerpnięty ze strony kwestiasmaku.pl

KURCZAK TERIYAKI
  • ok. 450 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 5 łyżek sosu sojowego (jasnego)
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu lub cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • Filety oczyścić z błonek i kostek. Ugotować brązowy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zwykle ok. 30 - 35 minut, ale warto sprawdzić). Odcedzić.
  • Na patelnię wlać składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, ocet ryżowy lub sok z limonki, syrop klonowy (lub miód lub cukier trzcinowy). Dodać starty czosnek i imbir, zagotować.
  • Włożyć filety z kurczaka i przykryć patelnię. Dusić przez ok. 5 minut na umiarkowanym ogniu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć gotowanie pod przykryciem przez 5 minut. Zdjąć pokrywę i gotować przez 5 minut, w międzyczasie 1 - 2 razy przewracając mięso.
RYŻ SMAŻONY Z WARZYWAMI
  • 100 g brązowego ryżu (1 torebka)
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
ORAZ
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • szczypiorek
  • Ryż smażony z warzywami: na patelnię wlać oliwę, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pod koniec dodać starty czosnek i imbir. Dodać groszek i mieszając smażyć przez ok. minutę. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażyć mieszając przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać ryż, sos sojowy i olej sezamowy, mieszając chwilę podsmażać.

WSKAZÓWKI

Oryginalny japoński sos teriyaki zawiera w składzie: 60 ml shoyu (japońskiego sosu sojowego), 2 łyżki mirinu, 2 łyżki sake, 1 i 1/2 łyżki drobnego cukru trzcinowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz