niedziela, 23 maja 2021

Zupa gyros

6 porcja/porcje/porcji

Składniki:

  • papryka ostra w/g uznania
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 kostka warzywna albo łyżeczka pasty warzywnej zrobionej w TM
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 450 g gorącej wody
  • 250 g pieczarek, pokrojonych
  • 30 g oleju
  • 600 g przyprawionego mięsa na gyros, (może być karkówka lub łopatka wieprzowa albo pierś drobiowa pokrojona w paski i przyprawiona przyprawą do gyrosa)
  • 150 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 250 g papryki
  • 1-2 łyżki oregano albo przyprawy do pizzy
  • 150 g śmietany
  • kto lubi może dodać puszkę kukurydzy

PRZYGOTOWANIE

    Przygotowanie
  1. Paprykę wkładamy do5sek/obr.5

     Dodajemy pomidory z puszki 5sek/obr4 przelewamy do innego naczynia

    Cebulę i czosnek wkładamy do 5sek/obr5.

    Dodajemy mięso i olej 8min/Varoma//obr1

    Do  dodajemy pieczarki, wodę, serek topiony, kostkę warzywną, cukier, sól, oregano albo przyprawę do pizzy i pomidory 20min/100°C//

    Dodać śmietanę i pogotować jeszcze minutkę

      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz