czwartek, 12 sierpnia 2021

Sałatka kapuściana do słoików - sprawdzona dobra

 2 średnie kapusty - około 5 kilogramów

8-10 dużych marchwi

6 -7 dużych papryk slodkich

4-5 papryk chilli

4 duże cebule

Zalewa

2 szklanki cukru

2 szklanki oleju

1 szklanka octu

Szklanki mogą być 300-330 ml.

 

4 łyżki  soli

1 płaska łyżka pieprzu mielonego i papryki ale nie koniecznie

Dwa liscie laurowe, kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego

Ocet, olej i cukier wlać do garnka i zagotować z zielem, lisciem i pieprzem. Mozna dodac troche wody

Kapustę poszatkować drobno, zasypywać solą w miednicy. 

Marchewki i cebule zetrzeć na grubym oczku, wsypać do miednicy.

Paprykę poszatkować grubo, wsypać do miednicy. 


Wlać przestudzoną zalewę, pomieszać i zostawić na godzinę. 


Nakładać do wygotowanych słoików, na koniec uzupełnić pozostałym płynem. 


Pasteryzować 15 minut od zagotowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz