2 średnie kapusty - około 5 kilogramów
8-10 dużych marchwi
6 -7 dużych papryk slodkich
4-5 papryk chilli
4 duże cebule
Zalewa
2 szklanki cukru
2 szklanki oleju
1 szklanka octu
Szklanki mogą być 300-330 ml.
4 łyżki soli
1 płaska łyżka pieprzu mielonego i papryki ale nie koniecznie
Dwa liscie laurowe, kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego
Ocet, olej i cukier wlać do garnka i zagotować z zielem, lisciem i pieprzem. Mozna dodac troche wody
Kapustę poszatkować drobno, zasypywać solą w miednicy.
Marchewki i cebule zetrzeć na grubym oczku, wsypać do miednicy.
Paprykę poszatkować grubo, wsypać do miednicy.
Wlać przestudzoną zalewę, pomieszać i zostawić na godzinę.
Nakładać do wygotowanych słoików, na koniec uzupełnić pozostałym płynem.
Pasteryzować 15 minut od zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz