piątek, 22 września 2023

Ciastka figowe

Ciasteczka figowe – ciasto:

450 g mąki 

220 g zimnego masła pokrojonego na kawałki

6 łyżek cukru pudruj

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Ciasteczka figowe – farsz:

300 g suszonych fig

1 szklanka soku z pomarańczy

1/2 łyżeczki cynamonu

skórka z otarta z cytryny

opcjonalnie: 1 łyżka rumu

2 łyżki miodu

Duże figi kroimy na mniejsze części, małe możemy pozostawić w całości. Wkładamy figi do rondelka i zalewamy szklanką soku z pomarańczy (250 ml, tyle soku otrzymamy z dwóch, wyciśniętych owoców). Dodajemy skórkę otartą z cytryny, rum (jeśli używamy) i cynamon. Zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie blendujemy na gładką masę. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy masa wystygnie, dodajemy do niej miód i mieszamy.

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy ją na 4 równe części i wkładamy do lodówki na ok. 20-30 minut. Po tym czasie każdą część posypujemy mąką i rolujemy dłońmi w długi wałek (jak na kopytka). Następnie rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką w prostokąt o długości ok. 36-38 cm i szerokości ok. 10-12 cm (nadmiar ciasta odcinamy nożem). Na środku każdego prostokąta równomiernie wykładamy masę. Brzegi ciasta zawijamy na farsz, aby powstał rulon (jeśli macie silikonową stolnicę warto po prostu zawinąć ją jak na roladę, a następnie przerzucić ciasto na blachę wyłożoną papierem).  Pieczemy w 170°C z termoobiegiem (lub 180°C bez) przez 17-20 minut. Gdy rulony ostygną, kroimy na kilkucentymetrowe paski uzyskując ciasteczka lub batoniki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Przechowujemy do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz