poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Dobra babka

przepis z proszku do pieczenia

3,5 szklanki mąki pszennej,
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
25 dkg masła lub margaryny
1 szklanka cukru,
4 jajka,
duża szczypta soli,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżeczki cukru waniliowego,
1 łyżka kakao naturalnego.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Do tego wbijać po jednym jajku ciągle ucierając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i przesiać. Powoli dodawać do ucieranej masy ciągle mieszając. 2/3 ciasta wyłożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Do pozostałej 1/3 ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto kakaowe wyłożyć do foremki, całość można delikatnie zamieszać. Piec 50 minut w 180 st. C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz