1 duża golonka
50 dkg wątróbki drobiowej
2 marchewki
1 pietruszka
Seler - tyle samo co pietruszki
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
1 bułka
1 szklanka mleka
2 jajka
Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
50 dkg wątróbki drobiowej
2 marchewki
1 pietruszka
Seler - tyle samo co pietruszki
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
1 bułka
1 szklanka mleka
2 jajka
Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka
Ziele angielskie - 2-3 kuleczki
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
2-3 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
smalec do posmarowania foremki
bułka tarta
Golonkę, marchewkę, pietruszkę, seler i cebule, ziele, liść, pieprz, pół łyżeczki soli ugotować na miękko. Najlepiej w szybkowarze. Po ugotowaniu wyjąć i oddzielić mięso od kości. Na wrzątek wrzucić wątróbkę, bułkę namoczyć w mleku. Golonkę i warzywa zmielić na średnim oczku razem z warzywami, bułką i sparzoną wątróbką. Dodać sól, pieprz zmielony, jajko, bułkę wymoczoną w mleku lekko odciśniętą oraz pół szklanki wywaru z golonki. Dobrze wymieszać. Włożyć do naczynia szklanego i posypać bułką tartą lub słodką papryką. Można dodać majeranek. Piec godzinę w 180-200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz