200 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanka drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych
Masło lekko rozpuścić, suche składniki dokładnie wymieszać można dodać cynamon i gałkę muszkatalowa. Wszystkie składniki połączyć i utrzec/rozmieszac na jednolitą mase. Można dodać słonecznik, sezam, siemię.
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki
wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je
łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Ja daję 25 5x5 na blachę z piekarnika.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego
zbrązowienia. Chwilę odczekać przed zdjęciem z
blachy, potem studzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz