środa, 29 lipca 2015

Ciastka owsiane

Za mojewypieki.com

 200 g masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanka drobnego cukru do wypieków
1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru muscovado
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szklanki płatków owsianych

Masło lekko rozpuścić, suche składniki dokładnie wymieszać  można dodać cynamon i gałkę muszkatalowa. Wszystkie składniki połączyć i utrzec/rozmieszac na jednolitą mase. Można dodać słonecznik, sezam, siemię. 
Blachę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć je łyżką. Układać na blaszce w sporych odstępach. Ja daję 25 5x5 na blachę z piekarnika. 
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 17 minut do lekkiego zbrązowienia. Chwilę odczekać przed zdjęciem z blachy, potem studzić na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz