2 duże sprawione pstrągi (600-800 g)
200-250 g mrożonego szpinaku
6-8 łyżek ml śmietany 18%
50 g sera typu rokpol
1 -2 łyżki masła
50 g sera typu rokpol
1 -2 łyżki masła
1/2 serka topionego gouda
1 mała cebula, kilka ząbków czosnku
sól, pieprz
pieprz cytrynowy
sól, pieprz
pieprz cytrynowy
Szklane naczynie pomarowac masłem, Pstrągi obsypać z każdej strony pieprzem cytrynowym i ułożyć w naczyniu. Przygotować nadzienie:
Cebule i czosnek zesmażyć na jednej łyżce masła. Jak sie zeszkli dodać szpinak i smażyć. Dodać serek topiony i pleśniowy oraz 2 łyżki śmietany. Mieszać aż uzyska porządaną konsystencję. Doprawic solą (nie za dużo) i pieprzem. Można dodać suszony czosnek.
Szklane naczynie wysmarować masłem, ułożyć
Tak przygotowane nadzienie nałożyć do wnętrza ryby, zostawić 2 łyżki. Do tego dodać pozostałą śmietanę, wymieszać i wylożyć na wierzch ryby.
Piec 25-30 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz