środa, 29 sierpnia 2018

Pasta - makaron w sosie śmietanowym z łososiem

Makaron wstążki - 200-250 gram
łosoś wędzony na zimno - 100 gram
masło - 1 duża łyżka (może być oliwa)
śmietana 18 % - 1 mały kubeczek
1 mała cebula,
3-4 ząbki czosnku
kawałek - 1-2 łyżki sera pleśniowego (lazur lub inny - nie camembert)


Nastawić wodę na makaron i ugotować makaron. Nie hartować. W między czasie przygotować sos:

Czosnek i cebulę podsmażyć na maśle do miękkości. Do tego dodać pokrojonego w kosteczkę łososia. Podsmażyć kilka minut, zalać śmietaną i dodać ser pleśniowy. Sos redukować 5-6 minut, do gorącego dodać makaron - najlepiej bezpośrednio z garnka, w którym się gotował. Mieszać chwilę, podawać posypane świeżą natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz