poniedziałek, 24 marca 2014

Kurczak na ryżu

Mięso:
  • 1 kg skrzydełek 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
Warstwa ryżu:
  • 1.5 szklanki ryżu
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • Pieczarki
  • olej do podsmażenia cebuli
Zalewa:
  • 1/4 kostki masła/ lub oleju
  • ząbek czosnku
  • Ostra papryka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki przyprawy typu Jarzynka/Vegeta
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 6 łyżek ketchupu (użyłam ketchup Hot pikantny firmy Jamar)
  • 3 szklanki wody

Kurczaka natrzeć olejem, solą i przyporawami.

Margarynę rozpuścić, dodać pognieciony czosnek, 2 łyżki vegety, 2 łyżki papryki, 2 łyżeczki cukru i ketchup – całość zagotować po czym dodać 6 szklanek wody i znów zagotować.

Ryż wysypać na blaszkę. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki i paprykę poukładać na ryżu. Na to kurczaka i zalać sosem.

Piec godzinę i 30 minut w około 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz