Mięso:
- 1 kg skrzydełek
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
Warstwa ryżu:
- 1.5 szklanki ryżu
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- Pieczarki
- olej do podsmażenia cebuli
Zalewa:
- 1/4 kostki masła/ lub oleju
- ząbek czosnku
- Ostra papryka
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki przyprawy typu Jarzynka/Vegeta
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki cukru
- 6 łyżek ketchupu (użyłam ketchup Hot pikantny firmy Jamar)
- 3 szklanki wody
Kurczaka natrzeć olejem, solą i przyporawami.
Margarynę rozpuścić, dodać pognieciony czosnek, 2 łyżki vegety, 2 łyżki papryki, 2 łyżeczki cukru i ketchup – całość zagotować po czym dodać 6 szklanek wody i znów zagotować.
Ryż wysypać na blaszkę. Cebulę pokroić w piórka, pieczarki i paprykę poukładać na ryżu. Na to kurczaka i zalać sosem.
Piec godzinę i 30 minut w około 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz